Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (15.02.2016 t. 29625 s. R.G.)
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
MADDE 1 – 4/5/2012 tarihli ve 28282 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğine aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Değişikliklere uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 5 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte değiştirilen farmakolojik aktif maddeler ile ilgili faaliyet gösteren gıda işletmecileri, en geç 1/3/2016 tarihine kadar bu değişiklik hükümlerine uyumlu hale gelmek zorundadır. Bu tarihe kadar ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin;
a) Ek-1’inin 1 inci Bölümünde yer alan izinli maddeler listesindeki Alüminyum salisilat, bazik, Baryum selenat, Doksisiklin, Eprinomektin, Gamitromisin, İvermektin, Klorsulon, Klosantel, Lasalosid, Metilprednizolon, Rafoksanid, Triklabendazol ve Tulatromisin isimli aktif maddelere ait satırlar EK’teki gibi değiştirilmiştir.
b) Ek-1’inin 1 inci Bölümünde yer alan izinli maddeler listesine, “Harunga madagascariensis”ten sonra gelmek üzere “Heksaflumuron”, “ Juniperi fructus”tan sonra gelmek üzere “Kabergolin”, “Klenbuterol hidroklorür”den sonra gelmek üzere “Klodronik asit”, “Löysin”den sonra gelmek üzere “Lufenuron” ve “Propan”dan sonra gelmek üzere “Propil 4-hidroksibenzoat ve sodyum tuzları” isimli aktif maddelere ait ekte belirtilen satırlar eklenmiştir.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.